Thursday, December 30, 2010

Tahniah Harimau Malaya!!!!!!

VVVVVooooooooOOOOO!!!!!!! Mari kite tiup puas2 vuvuzela.... hahahaha yeahh!!!!!

Disini saya ingin mengucapkan tahniah atas kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki!!!

Sepanjang saya menonton bola.. World Cup, Euro, EPL, Champion League, Liga M.. xpenah rase segairah dan seronok mcm nie skali.. hahahaha.. Wpun menang Piala AFF jer bukan World Cup. Harap2 nie petanda baik kepada bola sepak negara dan liga tempatan. Barulah meriah mcm zaman2 semi pro dulu :)

Paper pun, TAHNIAH!!!!!! lagi skali kepada Pasukan Bola Sepak Kebangsaan

Harimau Malaya
*inteprem muke sndiri.. hehehe

Tuesday, December 28, 2010

Product Photography - Crocs

Trase mcm dah lame xupdate blog. Gamba wedding aritue pun xsiap2 lagik.. biar jerla dulu entry sblumnie "coming soon" lelame sket.. hehehe

Korek2 pnye korek gamba lame2.. terjumpa gamba kasut yg aku shoot mase bulan April 2010. Time tue nak wat iklan untuk blogshop aku.

So kesempatan itu, kali nie kite citela pasal product photograpy.. apomondo nyer tue?? Product photography nie adalah seni tangkap gamba objek bagi tujuan jualan, promosi or tunjukkan hasil pembuatan.

Product photography memainkan peranan penting bagi mereka yg ingin memasarkan sesuatu terutamanyer secara online. (mcm syelaa.. jual kasut)

Antara perkara yg penting dalam Product Photography:
1. Kebersihan produk - bersih, xderla habuk2 - sape nk beli barang berabuk, kalo kaca or plastic - pastikan xder calar2 pulak.
2. Background - Dicadangkan berlatarbelakangkan permukaan rata, kaler plain jer.. Putih, itam.. bergantung pada kaler product. Pilih kaler yg sesuai yg boleh memberi impak pada produk.
3. Cahaya - Cahaya sgtla penting bagi menaikkan details pada product.. kalo boleh elakkan bayang2. Cahaya gunakanlah yg soft tidak terlalu terang. Strobe & umbrella sgtla membantu.. kalo ader flash light ajer. boleh sarungkan dengan softbox yg size kecik pun dah ok ;)
4. Camera/Lens - Macro lens kire mcm Bonuslaa.. tp kalo xder, kits lens pun ok- pulas smpai abis - max focal length dan adjust kedudukan anda dgn object supaya object dapat masuk semaksima kedalam frame.. manual focus cara tbaik sbb product pun static jer. Gunakan aperture yg kecik (no F yg bosau) bagi memaksimakan lagi ketajaman & DOF gamba produk yg diambil..

Oklah... selamat mencuba ;)

Gamba nie bukanlah contoh yg baek untuk Product photography.. juz sample mcm mane aku manipulate single lighting untuk dapatkan mood yg berbeza2 ;)

Product Photography - crocs
sorry.. kne letak byk watermark sbb gamba kat blogshop slalu kene cilok.. huhuhu

Monday, December 20, 2010

Farida | Saiful

Saiful & Farida
Farida & Saiful
Farida & Saiful

*Sorry sbb tpakse sumbat2 gamba byk2 jadi satu collage,nk jimatkan upload files ke flickr.. huhu - jimat sket, nnt nak kene subcribe kpd version berbayar

Tips - Bokeh

Bokeh describes the rendition of out-of-focus points of light. It's categorized as below:

bad bokeh © KenRockwell.com
Fig. 1. Poor Bokeh. This is a greatly magnified blur circle showing very poor bokeh. A blur circle is how an out-of-focus point of light is rendered. Note how the edge is sharply defined and even emphasized for a point that is supposed to be out-of-focus, and that the center is dim.
neutral bokeh © KenRockwell.com
Fig 2. Neutral Bokeh. This is a a technically perfect and evenly illuminated blur circle. This isn't good either for bokeh, because the edge is still well defined. Out-of-focus objects, either points of light or lines, can effectively create reasonably sharp lines in the image due to the edges of the sharp blur circle. This is the blur circle from most modern lenses designed to be "perfect."
good bokeh © KenRockwell.com
Fig. 3. Good Bokeh. Here is what we want. This is great for bokeh since the edge is completely undefined. This also is the result of the same spherical aberration, but in the opposite direction, of the poor example seen in Fig. 1. This is where art and engineering start to diverge, since the better looking image is the result of an imperfection. Perfect bokeh demands a Gaussian blur circle distribution, and lenses are designed for the neutral example shown in 2.) above.

Tips *credit to http://www.kenrockwell.com

Jadi gamba dibawah ni agak2nyer group yg mana??
Bokeh

Sunday, December 19, 2010

Majlis Aqiqah - Rayyan

Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan
Majlis Aqiqah - Rayyan

Wednesday, December 15, 2010

Kuala Lumpur Landscape - Masjid Negara

Salam, aktiviti Xdirancang nie berlaku selepas solat zuhur dimasjid negara - Sementara menunggu wife abis meeting + aku pun xder hala tuju. Sbaikla sempat capai kamera comel aku sblum keluar tadik, wpun sbenarnyer dlm proses menahan diri dari pegang kamera.. xberjaya jugak.. *kire oklatue xbwk SLR ngeh2x :D

*All pics taken using my beloved COMPACT CAMERA ;)

KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara

Bile dah start ambik gambar tue.. melaratler sampai keluar pulak.. :D

KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara
KL - Area Masjid Negara

Saturday, December 11, 2010

Menjelang 23

family portrait

Aper yang 23? Jersi Beckham kah?? hehehe.. xderlerr... Sebenarnye dah masuk minggu yang ke 23 baby aku nie duk dalam perot Mommy dier :)
Alhamdulillah, baru pas checkup last monday.. everything going well for Mommy and baby. Cuma Mommy nie demam & batuk2 plak.. Hmm.. Kesian kat Mommy kan?
Sambil2 kesian kat Wife aku nie, terlintas kat kepala aku pkirkan mcm manela mak aku membesarkan aku. Dari dalam prot smpai ler besar pjg.. Bertapa besarnyer pengorbanan Parent kite kan? Tp kenapa ramai yg suke nak biadap ngn mak bapak diorg.. hmmm..

Wallahualam.

Wednesday, December 8, 2010

Keindahan Alam Semesta

Full Moon
Full Moon
Full Moon

Salam Tahun Baru Hijrah 1432!!
Blog menyepi seketika.. sbb tersangatlah BZ last week, wat kerja dgn penuh dedikasi, intergriti dan saksama. So, operasi mengupload gamba bermula semula.. sudah byk mgu tertangguh nie...

Orait, xpa melengahkan masa.. jom layan melihat bulan penuh sambil kita menghayati keindahan kejadian alam semesta. Subhanallah... *sambil2 nyanyi lagu Maher Zain

SubhanAllah-Maher Zain (feat. Mesut Kurtis)

سبحان الله
سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شأنك
ندعوك ونرجوا غفرانك

Maher:
As I traveled through the earth
I can't help but notice
The symphony I hear all around
from the smallest grain of sand
to the faraway planets
to a flower put in roots in the ground
Every bird in the sky
Every rock and every raindrop
Says as it falls from the clouds
every ant, every plant
every breeze and all the seas
They all sing

سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شأنك

ندعوك ونرجوا غفرانك

Thursday, November 25, 2010

Doa untuk Ibu Mengandung

Family Potrait - Maternity

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Ya Allah, jagalah anakku selama ada didalam kandunganku dan sembuhkanlah dia, sesungguhnya Engkau adalah dzat yang boleh menyembuhkan, tiada ubat kecuali ubatMu yang tidak akan membawa penyakit

Ya Allah bentuklah dia dalam kandunganku dengan bentuk yang bagus dan tetapkanlah Iman hatinya padamu dan utusanmu Rasullah S.A.W

Ya Allah keluarkanlah dia dari kandunganku pada waktu aku melahirkan dengan mudah dan selamat

Ya Allah jadikanlah dia orang yang sihat, sempurna, punya akal, cerdas, alim dalam mengamalkan ilmunya.

Ya Allah berilah dia umur panjang, badan sihat dan budi pekerti yang baik, dan berilah lisan yang fasih serta berilah suara yang baik digunakan untuk menyebut kalimahmu dan membaca Al qur’an demi mendapat berkahnya Rasullah S.A.W

Segala puji bagi Allah yang menguasai sekalian alam..

Ameen Ya Allah.

*Sekadar berkongsi dengan anda semua, semoga kita mendapat kerahmatan dari Allah :)

Tuesday, November 23, 2010

Potrait Keluarga Saya

Family Potrait

Saya dalam proses menyiapkan custom album untuk keluarga sendiri :) nak bayar photographer xmampu.. jadi tangkap gamba sendiri, edit sendiri dan anta g print sendiri.. kalo ader mesin pencetak mau wat sndiri jgak :)

Family Potrait
Family Portrait

Thursday, November 18, 2010

J.O.M Wedding Portrait

Salam Semua dan Selamat Eid Adha.. Sekadar post pantas, nak recap last weekend punye Xtiviti :) Saye ada join satu lagi siri J.O.M Siri Ke-8 anjuran Noorizam Sabran ~tp kali ni punye J.O.M ader lain sket. Aper yg lain? Sbb J.O.M kalinie specific utk Wedding Potrait & ala-ala kuliah (Lokasi - lecture hall UIAM Gombak). Sblum nie, kalo xtiviti J.O.M mcm santai2 sambil jenjalan kat luar + dgr2 Ijam share tips. Tapi kali nie mmg duk dlm dewan kuliah sambil2 pegang pen & nota. Kelas start agak lewat sbb ramai peserta yg tersesat nak carik lokasi.

Dikala duk dalam dewan kuliah & dgr lecturer (Ijam) mengajar.. Akupun tsengih sorg2, sbb teringat time study2 dulu.. hehehe. Dulu malas belajar, dah tua2 baru terhegeh2 nak blaja itu ini :D

Paperpun, ini ler satu2 nyer gamba yg aku berpeluang snap dalam dewan kuliah tue.. Itupun beratur pnyela pjg menunggu giliran :b

J.O.M Wedding Potrait

Kredit kepada Noorizam Sabran sebab setupkan lighting, bagi pinjam pocket wizard dan bwk kain itam setkan jadi background ala2 studio :)

Friday, November 12, 2010

Keluarga Hafeez Halim

My Family
Ramai tak family aku?? hehehe :)

Tuesday, November 2, 2010

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves

Last Weekend aku join outing @ batu caves anjuran Noorizam Sabran. Click here for details Satu outing yg aku rase bermanfaat dan teratur. Head outing - Ijam nie pun cool jer, bg penerangan jelas & tekankan pkare2 basic.Peserta yang hadir pun ok2 sume ,friendly dan berteguran2.. tue yg aku suke tuh :)
Paperpun aku mmgla xsangka plak seramai 105 org yg datang, ingat 20-30 org jer. Dah mcm photomsia pnye outing dah.. beratus2 org. Dahla pagi tue hujan sgtla lebat, kalo ikut ati nak smbung tdo jer, tp atas dasar kegigihan dan dh bayar RM25 utk T-shirt & mkn2 jadi kuatkan smgt jugak datang :D

J.O.M Batu Caves

J.O.M Batu Caves
World’s tallest statue of Murugan

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Tukang jaga kedai.. sape mencurik akan di BOM!!

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
I'm wearing White Sari tooo... :)

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Port baek burung2 nie melepak

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Ready to takeoff!!!

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Allo.. aper Enche amik2 gamba nie, nak kene patuk ker??

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Fire Burnin' Ingatkan masak gulai kawah ker aper.. skali bakar kertas..

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Bunga emas leh bawak g pajak gadai nih :D

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Kuil pertama kat bawah..

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Hinduism ritual & Culture

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Dewa Dewi diorgla nie

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves
Nenek nie cakap "saya umur sudah 101 tahun" Wow!!!

Jom.Outing.Malaysia - Batu Caves

Orait.. Stop kat sini dulu. 272 anak tangga nak didaki nie.. huhu ;b

J.O.M Batu Caves
Sekali pandang atas.. Wow cantek jugak ceiling dier nie :)

J.O.M Batu Caves
Lets the Journey Begin..

J.O.M Batu Caves
half way down, half way up.. sigh.. teruskan jerla :D

J.O.M Batu Caves
Alhamdulillah hari nie cuaca tak panas sgt, baru lepas hujan

J.O.M Batu Caves
Ini adalah Stalactite untuk yang tak tau (aku pun baru google jer tadik)

J.O.M Batu Caves
Didalam Batu Caves la niee..

J.O.M Batu Caves
tak ketahuan lak aku patung aper nie

J.O.M Batu Caves
Model terpilih untuk hari ini

J.O.M Batu Caves
Ijam duk bagi penerangan pasal cahaya 'Asli'..

J.O.M Batu Caves
Pelajar yang suke memain ketika kelas.. hehe

J.O.M Batu Caves
D.O.F - tiang lampu.. eh ker speaker?

J.O.M Batu Caves
Burung nie wat rileks jer, I'm really cool.. isn't?

J.O.M Batu Caves
Temple paling last dalam Batu Caves

J.O.M Batu Caves
Say cheese!!! ces tak senyum pun budak nih..

J.O.M Batu Caves
Fill in light.. same jer shot angle ngn budak atas nie..hehe

J.O.M Batu Caves
Brader nie tgh shot gamba PANAS!!!

J.O.M Batu Caves
OTW balik tue.. tetibe banyak la plak kera nie.. waktu lunch kot. keluar carik makan :)

J.O.M Batu Caves
105 Peserta yang join Outing nie :)