Tuesday, December 28, 2010

Product Photography - Crocs

Trase mcm dah lame xupdate blog. Gamba wedding aritue pun xsiap2 lagik.. biar jerla dulu entry sblumnie "coming soon" lelame sket.. hehehe

Korek2 pnye korek gamba lame2.. terjumpa gamba kasut yg aku shoot mase bulan April 2010. Time tue nak wat iklan untuk blogshop aku.

So kesempatan itu, kali nie kite citela pasal product photograpy.. apomondo nyer tue?? Product photography nie adalah seni tangkap gamba objek bagi tujuan jualan, promosi or tunjukkan hasil pembuatan.

Product photography memainkan peranan penting bagi mereka yg ingin memasarkan sesuatu terutamanyer secara online. (mcm syelaa.. jual kasut)

Antara perkara yg penting dalam Product Photography:
1. Kebersihan produk - bersih, xderla habuk2 - sape nk beli barang berabuk, kalo kaca or plastic - pastikan xder calar2 pulak.
2. Background - Dicadangkan berlatarbelakangkan permukaan rata, kaler plain jer.. Putih, itam.. bergantung pada kaler product. Pilih kaler yg sesuai yg boleh memberi impak pada produk.
3. Cahaya - Cahaya sgtla penting bagi menaikkan details pada product.. kalo boleh elakkan bayang2. Cahaya gunakanlah yg soft tidak terlalu terang. Strobe & umbrella sgtla membantu.. kalo ader flash light ajer. boleh sarungkan dengan softbox yg size kecik pun dah ok ;)
4. Camera/Lens - Macro lens kire mcm Bonuslaa.. tp kalo xder, kits lens pun ok- pulas smpai abis - max focal length dan adjust kedudukan anda dgn object supaya object dapat masuk semaksima kedalam frame.. manual focus cara tbaik sbb product pun static jer. Gunakan aperture yg kecik (no F yg bosau) bagi memaksimakan lagi ketajaman & DOF gamba produk yg diambil..

Oklah... selamat mencuba ;)

Gamba nie bukanlah contoh yg baek untuk Product photography.. juz sample mcm mane aku manipulate single lighting untuk dapatkan mood yg berbeza2 ;)

Product Photography - crocs
sorry.. kne letak byk watermark sbb gamba kat blogshop slalu kene cilok.. huhuhu

5 comments:

yangyuyu said...

lawa la..btw jual lg tak crocs baby tu comel nya

hafeez.halim said...

Yangyuyu - ader lagi. Tp limited size. Tp kalo xder pun xder masalah.. leh preorder :)

tentang dhila... said...

hye blogwalking..nice blog.kt follow awk k.

kak zaa said...

hafeez...
akak ni suker ambek gambar..
sngt suker...tp sayangnya akak ni tak pandai nak ambik gambar view yg terbest..
nak belajar cara2 men'snap' gambar..
api...camera akak camera cap ayam sajer..

nti ada tips2 menarik ..tlg ajarkan yer..hehhe

hafeez.halim said...

tetang dhila - TQVM!! :)

kak za - its ok Kak Za.. practice make perfect. Sbb kalo nak snap gamba sharp, terang - itu boleh dapat dari belajar teknikal konsep jer. Tp kalo nak dapat view, angle yg menarik dan kreatif tue kite panggil "seni melihat" dlm BM, yg nie kene ada teknikal + kesabaran + byk latihan ;)

Dun worry kak Za, Kamera cap ayam pun boleh amik gamba yg cun ;)