Monday, November 21, 2011

Blog tak update

Salam rakan2 semua, lame la sgt tak terupdate blog. Sebabnyer saya byk post gamba dekat FB page saya. Sudi2lah visit & LIKE page saya. TQVM!!!

Wednesday, October 12, 2011

Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy - Part1

TerSangatla Busy akhir2nie akibat pengurangan kakitangan di Opis. So, juz kasik up gamba last month yg xterupload. Gambar Birtday party merangkap Open House - saya pun terkejut, ingat birtday party jer. Skalik ader open house + Birthday party utk 4 org skali.. huhu
Birthday partynie tema dier Mickey Mouse.. so kek, pinggan sume berasaskan Mickey, siap ader Maskot lagi.. hehehe. Nway, layanz dulu part 1 :D

Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy
Birthday Party Eisha, Sarah, Shayne & Hafiy

Friday, September 30, 2011

Ladang Kuda @ Maeps

Gambar diambil petang tadi. Jalan2 carik inspirasi sambil keluarkan peluh :)
Kuda @ Horse
Bila nak buat sesuatu buatlah bersungguh sungguh. Ikut kata hati jgn ikut kata orang. Orang datang dan pergi.. hanya yang ikhlas akan berenti. Selamat Hari Jumaat :)

Thursday, September 29, 2011

Buah Delima Tua

Buah Delima
Delima adalah antara buah yg plg banyak khasiat. Di dalam al Quran, firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.. :)

Wednesday, September 28, 2011

My Dream Car

Lancer XI
Entry lagi tuk wordless Wednesday - kete idaman dr keciknie :)
Lancer XI engine
4G63 2.0-liter inline 4-cylinder DOHC intercooled and turbocharged engine

PED_4480-3

Berakhir Sudah Syawal

Ketupat Daun Palas
wordless wednesday - ketupat daun palas mak aku :)

Sunday, September 25, 2011

Islamic Art: Stone Jali

Jali Batu Islamic Art

Tona & Rasa

what is ur color today?
What's ur mood today??

Wednesday, September 21, 2011

Mechanical Gear

Salam hari rabu.. :) wordless wednesday?? Orait.. gambar nie sye amik mase pergi KLIMS2010 last year kat PWTC. Sekian, Terima Kasih :D
Mechanical Gear
Nak cite sket jugakla. Dulu masa study saye amik course mechanical engineering tapi sekarang saya kerja dalam bidang IT.. haha Jauh btul menyimpang, nak wat mcm mane.. carik2 keje bidang Mechanical xdapat, skali dapat peluang keje IT.. sebat jerla dari menganggur duk mengabiskan beras jerk. Alhamdulillah, sekarang dah masuk 6 taun sye kerja dalam bidang nie. Itulah namenyer rezeki Allah, manela kite nak tau kan ;)

Thursday, September 15, 2011

Cita Cita & Cerita

Teringat dulu masa sekolah, ada satu borang yg kena tulis 3 cita-cita kita.. :) Ada yang tulis jadi polis la, jadi bomba la.. tapi mostly aku rasa ramai yang tulis nak jadi doktor la... Tapi dalam byk2 tue, aku ingat ada seorg membe aku tulis nak jadi ahli muzik. Cikgu kelas aku time tue siap marah2 & suruh tukar.. kekeke. Ingat2 rase lawak jer, aperda cikgu tue.. emo lebih. Time tue aku rase aku dulu tulis nak jadi doktor jugak.. tp aku pun xtau kenapa.. maybe sbb terikut org? or tgk DR Ismadi dalam cerita mak mertua ku? or Sbb doktor nie kerja yg berkaitan ngn pelajaran tinggi. Ntahler.. aku pun xsure... haha Okla, sajer jer nak cite.. tetibe teringat ;) my ambition

Wednesday, September 14, 2011

Jasmeen: Saya ada gigi!!

anak saya nie dah tumbuh gigi dari umur dier 2 bulan :)
Jasmeen - 1 teeth

Kesian kat mommy yg menyusukan dier.. hehe

Happy Baby: Rayyan

Lately sye byk shoot babies & toddlers portraiture... So enjoy yer tgk muka anak2 kecik nie :D
Rayyan

Monday, September 12, 2011

Happy Baby: Jasmeen

Now she's 5 months old :)
Jasmeen Malaeka
typo on shutter - 1/50

Thursday, September 8, 2011

Kenangan Ramadhan: Solat Tarawih

SALAM Syawal & SELAMAT HARI RAYA :)

Cepat btul dah masuk 10 Syawal dah arini. Ramadhan aritue tue pun rase kejap jer.
Orait - back to story. Kisah tarawih di Masjid Sultan Mizan (a.k.a Masjid Besi). Malam 26 Ramadhan, aku saje jer nak g Tarawih kat sini + menjinjing kamera skali (tetibe tgn rase tketar tgn dah lame x amik2 gambar) sambil ditemani oleh kwn2 sehobi - EN Ejai & EN Rizal. So, xperlulah nak cite pjg2.. let the pictures do the talking :)

Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Imam menyampaikan sepatah dua kata sebelum memulakan solat. Aku - amik port kat atas supaya X kacau konsentrasi org ketika solat.

Jemaah Memulakan Solat
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Doa Qunut dibacakan pada rakaat terakhir solat Witir
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
tidak kepastian aku adik nie wat mende.. hehehe
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi
Alhamdulillah, masih ramai menfaatkan peluang ganjaran yg dipinjamkan Allah pada bulan Ramadhan :)
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi

Mcm xcukup syarat kalo xder gamba masjid - Idea gambar nie aku amik dari video klip "HambaMu" nyanyian - Mawi,Akhil Hayy & Imam Muda
Solat Sunat Tarawih - Masjid Besi

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Saya telah mendengar sabda Rasulullah s.a.w. mengenai Ramadan: Sesiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) dalam bulan itu dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu.

Tuesday, August 16, 2011

Ramadhan Special: Nuzul Quran

Salam semua :)
Rase cepat jer masa berlalu. Sedar tak sedar esok dah masuk 17 Ramadhan. Hmm.. aper yg specialnyer 17 Ramadhan nie? Org keje kat Selangor leh g Jalan TAR?? huhu.. itu yg slalu disebut2. Almaklumlah wat persiapan raya kan.. Tapi kita sbgai umat Islam kenela tau serba sedikit aper peristiwa sejarah yg berlaku pada 17 Ramadhan.
Nuzul Quran - ditranslatekan adalah penurunan Quran dr langit kepada Nabi Allah kite Rasullah S.A.W. Iaitu pada 17 Ramadhan tahun ke 41 Keputeraan Nabi. Diturunkan kepada Nabi ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira.
Al Quran

Ayat yg mula2 diturunkan adalah lima ayat pertama daripada surah al-‘Alaq. Tp ada juga pendapat2 yang lain mengenai penurunan ayat pertama.
Al Quran
Al Quran
Al Quran
Aisyah r.a. menyatakan: “Sesungguhnya permulaan wahyu datang kepada Rasulullah s.a.w. melalui mimpi yang benar di waktu tidur. Mimpi itu jelas dan terang bagaikan terangnya pagi hari. Kemudian dia gemar menyendiri dan pergi ke gua Hira’ untuk beribadah beberapa malam dengan membawa bekal. Sesudah kehabisan bekal, beliau kembali kepada isterinya Khadijah r.a., maka Khadijah pun membekalinya seperti bekal terdahulu sehinggalah beliau didatangi dengan suatu kebenaran (wahyu) di gua Hira’ tersebut, apabila seorang malaikat (Jibril a.s.) datang kepadanya dan mengatakan: “Bacalah!” Rasulullah menceritakan, maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Malaikat tersebut kemudian memeluk-ku sehingga aku merasa sesak nafas, kemudian aku dilepaskannya sambil berkata lagi: “Bacalah!” Maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Lalu dia memeluk-ku sampai aku rasa sesak nafas dan dilepaskannya sambil berkata: “Bacalah!” Aku menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Maka dia memeluk-ku buat ketiga kalinya seraya berkata: “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan. Menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah! Dan Tuhanmu yang Maha Pemurah! Yang mengajar dengan perantaraan kalam dan mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya”. Setelah berlaku peristiwa itu kembalilah Rasulullah s.a.w. kepada isterinya Khadijah (membawa ayat-ayat ini) dengan tubuh menggigil……… - wikepedia

Penyusunan AlQuran telah dilakukan beperingkat. Dan kebanyakan yg kita perolehi adalah yg telah disusun dan dibariskan mengikut resam Uthmani.

Al Quran
Surah ini juga dinamakan Ummul Quran (ام القــرآن - Ibu Quran) atau Ummul Kitaab (ام الكتاب - Ibu Kitab) kerana ia merupakan ibu atau induk kepada semua isi Al-Quran dan menjadi inti sari dari kandungan Al-Quran itu sendiri
Al Quran

Al-Fatihah adalah surah pertama dan pembukaan bagi Al Quran.
Al Quran
Al Quran mengandungi 6236 ayat (setengah pendapat mengatakan 6666) & 114 Surah

Oklah, itu sajalah perkongsian dari saya. Sambil2 refresh memori kita mengenai sejarah AlQuran. Semoga kita mendapat bimbingan dari Nya. ;)








Al Quran
bab photography sket - Jgn bataskan diri anda dgn peralatan yg canggih kerana peralatan canggih tidak menentukan aper yg anda inginkan - cuma berkongsi mcm mane gamba dihasilkan ;)

Monday, August 15, 2011

Photoshoot: Roses 'n Ribbons Boutique

Salam, sekadar utk berkongsi gamba2 dr sesi photoshoot utk Blogshop - Roses 'n Ribbons Boutique. Client sye nie menjual skirts & dresses, silalah2 lah melawat manetau ada yg berminat.. ;)

Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion

Nanti sye upload 2nd part.. shoot outdoor plak ;) Weee!!!
Roses 'n Ribbons Fashion