Wednesday, March 23, 2011

3rd Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta

Yeay!! Hot air balloon is back :) Excited aku nak pegi.. Sbb aku xpenah missed lagi event nie dari mule ia dianjurkan kat Putrajaya. Tiap2 taun mesti pegi.. aku pun xtau naper, bukan sbb nk tgkap gamba ajer.. tp aku rase suke tgk belon besar2 nie :)

Hot Air Ballon

Bg photog2, mmg menunggu2la event2 mcmnie.. lehla wat outingker , gatheringker dan paperlah yg sewaktu dengan nyer.. tgkla giler gaban ramai org yg angkut DSLR dtg amik gamba.. hehehe

Hot Air Ballon

Cite sket pasal event nie, start dari 17-20 March (pkul 7am-9pm). Belon2 nie akan dilepaskan 2 waktu ajer. Pkul 7am-9am & 6pm-7pm. Mlm aderla dier pasang jugak, tp x dilepaskan terbang merata2. Ok, itu serba sedikit.. nak tau lebih lanjut silelah ker official website dier. Tp paperpun taun nie aku rase kurang berjaya sketla. Sbb ari2 pun hujan.. huhu

Orait cite pasal aku plak, kitorg pergi ari ahad - last day aritue. Sbb family abg aku pun nk join skalik. So, pegi ramai2la.. baru meriah sket. Mlm mgu tue, diorg tdo kat umah aku, Sbb pagi tue nak kejar pkul 7am utk tgk sume belon2 dilepaskan. Tp, aperkan daya.. kite hanya merancang, tuhan yg menentukan.. cewah.. haha Kitorg tsmpai lambat pagi tue.. dekat pkul 8 baru smpai.. biasela dh ramai2tue, mmgla pergerakan secara perlahan2. Kalo nak rush2 sgt xbaik utk ibu mengandung :D

OTW nk smpai tmpat parking.. nmpk belon yg cantek2 mcm En Darth Vader, saudara Doraemon sume dah dilepaskan kemane ntah.. adeh.. terpancar kekecewaan kat muke anak2 sedare aku.. padahal aku yg keciwa.. huhu Tp xperla, cube lagi taun depan. Lepas dapat parking kete, kitorg bergegas terus ke Site A - menurut dalam map @ website. Untuk tgk saki baki Belon yg blom berlepas lagi.. Nasib baik, aderla 3 bijik lagi. Panpero - Japan, Portland Rose - USA & Duo - Belgium

Hot Air Ballon
bile dah ramai2 tue.. biasela mesti ader mamat yg berlumbe nak duk depan skali

Hot Air Ballon
yeay!! dah tegak berdiri dah Portland Rose.. bersedia utk berlepas

Hot Air Ballon
Portland Rose pun berlepas tgalkan kitorg..

Hot Air Ballon
tp sblumtue Panpero dgn pantas dah berlepas

Hot Air Ballon
makin lame makin jauh..

Hot Air Ballon
kasik zoom full throttle sket ;)

Hot Air Ballon
Ini dier belon Duo dari Belgium

Hot Air Ballon
Duo pun berlepas lepas tue.

Next acara pastu aderlah Para Motor Exhibition - nak pecahkan Malaysia book of record kate nyer.. Nak terbangkan 16 bijik serentak, kalo aku xsilap dgr ler. Kalo salah mintak ampun..

Hot Air Ballon

Hot Air Ballon

Hot Air Ballon
cewah!! eksen fly rendah2.. langgar pokok baru ko tau.. xbaek mulut jahat akunie.. huhu

Hot Air Ballon
tp mmg nmpk sgt layan Para Motor nie..

Hot Air Ballon
muke anak sedare aku yg takut ngn hot air balloon.. hehe

Hot Air Ballon
Ini belon yg digunakan untuk Hot Air Balloon tethered rides (Public rides)

Bape hengget?? aku pun xpasti.. xtanye pun

Hot Air Ballon
Ini dier family abang aku.. bdak2 keciktue hepi dpt jenjalan

Itu sje cite aku pasal hot air balloon nie.. Sekian :)

5 comments:

ejai_ej said...

huhu... taun nih mmg aku tak ge bro.. sebab tak sempat sangat. lg pon tele takdok lg. hahahha...

gambar mulus abes tuh.. ish... biru yg sangat tenang aku tgk.

Nurr Kasih said...

wah terbaik..awan biru. pic p0n cantik..nurr pegi sabtu, awan memutih je. apa2pun mmg meriah :D

yangyuyu said...

wow wo! great...zoom sampai 300 ke...huhu...

sume gambar marveles..awak ok gak dtg pagi ada gak byk belon, sy pegi petang ada 5 belon je kot..huhu..

takpe next year sy akan bgn awal pagi..kuikui...thn ni sy pegi dgn lens kontot, next year nak pegi dgn lens panjang insyaallah..:)

Katak Ijau said...

mok...ko promote2 event ni, cam dah bleh keje ngan tourism lak aku rasa...haha :p

hafeez.halim said...

Ejai - aisyeh.. so bz man la ko nie.. kalah menteri.. huhu
Xder TELE?? << taktik nak beli lens barula tue.. :D

Nurr - Haha.. Tq Nurr, sye perasan pagi sabtu tue mmg mendung sket. Xperla.. janji dpt tgkap gamba & jenjalan :)

Yangyuyu - wuu huu!! yg gamba Portland Rose tue mmg zoom smpai 300 ;) Sye pun lbih kurang jer sis, Pagi tue ader 3 belon jer.. yg lagi 2 yg utk public ride. Xper, next year kite arrange g reramai.. berjemaah lg bess :)
Lens kontot - taktik smpai ngn ejai jer nie. Lens kontot pun ok, sye pun shoot pakai yg kontot jer byk ;)

Katak Ijo - aku kan mmg mantop bab2 promosi nie.. huhu. Ko rekemen la kat bos ko.. jadi part time promoter.. ngeh ngeh