Tuesday, August 16, 2011

Ramadhan Special: Nuzul Quran

Salam semua :)
Rase cepat jer masa berlalu. Sedar tak sedar esok dah masuk 17 Ramadhan. Hmm.. aper yg specialnyer 17 Ramadhan nie? Org keje kat Selangor leh g Jalan TAR?? huhu.. itu yg slalu disebut2. Almaklumlah wat persiapan raya kan.. Tapi kita sbgai umat Islam kenela tau serba sedikit aper peristiwa sejarah yg berlaku pada 17 Ramadhan.
Nuzul Quran - ditranslatekan adalah penurunan Quran dr langit kepada Nabi Allah kite Rasullah S.A.W. Iaitu pada 17 Ramadhan tahun ke 41 Keputeraan Nabi. Diturunkan kepada Nabi ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira.
Al Quran

Ayat yg mula2 diturunkan adalah lima ayat pertama daripada surah al-‘Alaq. Tp ada juga pendapat2 yang lain mengenai penurunan ayat pertama.
Al Quran
Al Quran
Al Quran
Aisyah r.a. menyatakan: “Sesungguhnya permulaan wahyu datang kepada Rasulullah s.a.w. melalui mimpi yang benar di waktu tidur. Mimpi itu jelas dan terang bagaikan terangnya pagi hari. Kemudian dia gemar menyendiri dan pergi ke gua Hira’ untuk beribadah beberapa malam dengan membawa bekal. Sesudah kehabisan bekal, beliau kembali kepada isterinya Khadijah r.a., maka Khadijah pun membekalinya seperti bekal terdahulu sehinggalah beliau didatangi dengan suatu kebenaran (wahyu) di gua Hira’ tersebut, apabila seorang malaikat (Jibril a.s.) datang kepadanya dan mengatakan: “Bacalah!” Rasulullah menceritakan, maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Malaikat tersebut kemudian memeluk-ku sehingga aku merasa sesak nafas, kemudian aku dilepaskannya sambil berkata lagi: “Bacalah!” Maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Lalu dia memeluk-ku sampai aku rasa sesak nafas dan dilepaskannya sambil berkata: “Bacalah!” Aku menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Maka dia memeluk-ku buat ketiga kalinya seraya berkata: “Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan. Menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah! Dan Tuhanmu yang Maha Pemurah! Yang mengajar dengan perantaraan kalam dan mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya”. Setelah berlaku peristiwa itu kembalilah Rasulullah s.a.w. kepada isterinya Khadijah (membawa ayat-ayat ini) dengan tubuh menggigil……… - wikepedia

Penyusunan AlQuran telah dilakukan beperingkat. Dan kebanyakan yg kita perolehi adalah yg telah disusun dan dibariskan mengikut resam Uthmani.

Al Quran
Surah ini juga dinamakan Ummul Quran (ام القــرآن - Ibu Quran) atau Ummul Kitaab (ام الكتاب - Ibu Kitab) kerana ia merupakan ibu atau induk kepada semua isi Al-Quran dan menjadi inti sari dari kandungan Al-Quran itu sendiri
Al Quran

Al-Fatihah adalah surah pertama dan pembukaan bagi Al Quran.
Al Quran
Al Quran mengandungi 6236 ayat (setengah pendapat mengatakan 6666) & 114 Surah

Oklah, itu sajalah perkongsian dari saya. Sambil2 refresh memori kita mengenai sejarah AlQuran. Semoga kita mendapat bimbingan dari Nya. ;)








Al Quran
bab photography sket - Jgn bataskan diri anda dgn peralatan yg canggih kerana peralatan canggih tidak menentukan aper yg anda inginkan - cuma berkongsi mcm mane gamba dihasilkan ;)

Monday, August 15, 2011

Photoshoot: Roses 'n Ribbons Boutique

Salam, sekadar utk berkongsi gamba2 dr sesi photoshoot utk Blogshop - Roses 'n Ribbons Boutique. Client sye nie menjual skirts & dresses, silalah2 lah melawat manetau ada yg berminat.. ;)

Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion
Roses 'n Ribbons Fashion

Nanti sye upload 2nd part.. shoot outdoor plak ;) Weee!!!
Roses 'n Ribbons Fashion

Tuesday, August 9, 2011

Haliza & Zainal Abidin, Shah Alam

Salam :) mcm mane pose? ada ok ka tarak ok ka.. hehe
orait, arinie aku tlebih rajin + xngantuk sementara menunggu sahur. So, upload gamba byk sket. Gamba2 lame jer pun ;)

Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin
Wedding - Haliza & Abidin

16. Change Your Perspective
Get a little creative with your shots. While the majority of the images in the end album will probably be fairly ‘normal’ or formal poses – make sure you mix things up a little by taking shots from down low, up high, at wide angles etc. - its not so called "syok sendiri", but how good & creative you're manipulate thing differently :)
Read more: http://www.digital-photography-school.com/wedding-photography-21-tips-for-for-amateur-wedding-photographers#ixzz1UT8X3fjy

Saturday, August 6, 2011

Hepi Saturday

Wedding - Emy & Zarul
diff tone diff mood ;)

Wednesday, August 3, 2011

Wedding - Emy & Zarul

Salam Ramadhan semua :)
Kejap jer tetibe dah 3 ari pose, xsempat nak wat post pasal ramadhan lagi nih :D
Okla, juz nak share wedding last month - kalinie aku as a assistance photog kpd one of my pren iaitu.. MR Ejai!! beri tepukan.. hehe
Wedding nie kat Teluk Intan, kebetulan ari nyer same ngn perhimpunan Bersih. Sebaek bkan wedding kat KL, kalo tak mmg xsmpai ler sbb jem gile2 sbb pnuh roadblock sane sini.. Watevalaa.. bersih ker kotor ker, layan jerla gamba nie.. :)

DSC_0772
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul
Wedding - Emy & Zarul